mandag den 24. november 2014

GUIDE TIL GRØN OVERLEVELSE I RANDERS

At overleve vegansk eller vegetarisk uden for København og Århus kan til tider være svært. Derfor har jeg her lavet en lokal guide til vegansk indkøb og spisning i Randers, hvor jeg bor - komplet med hvad man kan få hvor m. m. :)

Udover at kunne komme nye veganere/vegetarer i området til hjælp, er dokumentet (linket til længere nede) printervenligt og derfor nemt at dele ud til interesserede venner, familiemedlemmer m.m. Hensigten med guiden er at hjælpe - derfor må du også meget gerne rette og tilføje i dokumentet eller stjæle idéen og udforme en guide til din egen by. Lad os få gjort det nemmere for folk at blive grønnere i provinsen ! :)


Guiden kan downloades HER og må frit benyttes. Har du en blog er du også mere end velkommen til at bruge informationerne. Du behøver bestemt ikke at kreditere mig, men du må selvfølgelig gerne hvis du har lyst :)

GRØN OVERLEVELSESGUIDE TIL RANDERS


En guide til etiske alternativer og sundere muligheder for miljøbevidste, dyrevenlige randrusianerne.

Plantemælk (soyamælk, mandelmælk, havremælk, rismælk m.m.):
Plantemælk kan bruges som erstatninger for komælk. Særligt soyamælk er et smidigt produkt som kan bruges i sovser, bagværk, til morgenmaden, m.m. Kort sagt alt som man ellers ville kunne bruge komælk til. De mest udbredte mærker af plantemælk er NATURLI’ og Alpro. Plantemælk fås bl.a. i føtex, Kvickly, Superbest, Rema1000, kiwi, fakta, Aldi, Spar, Eurospar, Min købmand og Conkøb.
Plantefløde (soyafløde, havrefløde, risfløde m.m.):
Plantefløde er det perfekte alternativ til kofløde. Det er et alsidigt produkt at bruge i madlavningen og kan bl.a. bruges til saucer, flødekartofler og supper. Kig efter NATURLI’ mærket på kartonen.
Plantefløde fås bl.a. i føtex, Kvickly, Rema1000, fakta, Superbest, Aldi, Spar, Eurospar, Min købmand og Conkøb.
Nutana plantemargarine:
Nutanas plantemargarine er et 100% vegetabilsk alternativ til smør. Det kan købes i føtex, Min købmand og Kvickly (og højst sandsynligt også andre steder rundt om i byen)
Yoghurt
Der kan købes velsmagende yoghurter baseret på soya rundt om i byen af mærket alpro. De fås i store kartoner i varianterne naturel og blåbær, og i små spiseklare bægre med forskellige smage, såsom jordbær, hindbær, citron m.m.
Alpro yoghurt kan bl.a. findes i Kvickly, Føtex og Rema1000.
Soy4You (køderstatning):
Soy4You leverer sundere alternativer til hakket oksekød og kyllingestykker. Soy4You findes i supermarkederne ved tørvareafdelingerne i form af granulat i poser. Soy4You kan bla. findes i føtex, Rema1000, Superbest m.m.



Nutana falafler:
Færdiglavede falafler som smager godt som sideret til et måltid, som elementer i spændende fahitaer m.m. Kun fantasien sætter grænser ! Det er primært lavet ud af kikærter og krydderier.
Man kan finde dem på frost i bl.a. føtex, Kvickly, Superbest, fakta, Min købmand, Netto m.m.
Tofu:
Tofu er et alsidigt produkt baseret på soyabønner som bl.a. kan bruges som en sund køderstatning i mange retter. Det indgår også ofte i asiatisk madlavning. I sig selv er Tofu smagsneutral, indtil man marinerer og krydrer det. Det kan f.eks. steges, bages og dampes eller smuldres i stykker og steges for at lave et alternativ til scrambled eggs.
Tofu kan købes i bl.a. føtex, Kvickly, Rema1000, Superbest, fakta, Netto, Min købmand, den asiatiske butik i Storegade m.m.
Nuttolene:
Nuttolene er et alternativ til kød. Det fås på dåse og er et produkt lavet af jordnødder. Det smager rigtig godt bl.a. stegt på panden eller som led i spændende thairetter.
Nuttolene fås i eksempelvis føtex, Kvickly, Superbest, Min købmand m.m.
Hummus:
Hummus er lavet af kikærter og bruges som spread på brød eller som dip.
Det er nemt at lave selv, men kan også fås færdiglavet i forskellige smagsvarianter.
Det kan findes i f.eks. føtex, Kvickly og Superbest.
Urtekram sandwichspread:
Urtekrams sandwichspread er et lækkert pålæg lavet af solsikkekerner.
Produktet kan findes i bl.a. føtex, Netto, Rema1000, Min købmand m.m.
Nutana sandwichspread:
Nutana har ligeledes et alternativ til leverpostejsmaden.
Den kan købes i eksempelvis føtex, Kvickly, Superbest og Min købmand.
Frysepizza:
Rema1000 fører en plantebaseret, glutenfri frysepizza af mærket fria.
Meatfree bøffer:
Grøntsagsbøffer af mærket Meatfree som kan fås i Kvickly, fakta og Min købmand.
Tartex og Streich smørepålæg:
Tartex og Steich er lækre vegetabilske pålæg som smøres på brød og fås i et hav af varianter i helseforretningerne Conkøb og Gaias basar.
Is:
Vegetabilsk is kan findes flere steder rundt om i byen. Tofuline har en vaniljeis, mens Go’ is byder på flere varianter som f.eks. blåbær, hindbær og chokolade/nougat.
Tofuline finder du i Spar, Eurospar og min købmand, mens føtex, rema1000 og til tider netto fører Go’ is.
Creme fraiche:
Creme fraiche baseret på soya. I Kvickly forhandles mærket alpro, mens mærket Sojade er at finde i Conkøb.
Veganske mini-forårsruller
900 gr. Miniforårsruller (ca. 60 stk.)er normalt at finde til billige penge i køledisken hos Netto, fakta og i nogen rema1000’ener.
Andre køderstatninger, pølser, forårsruller m.m.
Køderstatninger og andre spændende muligheder er også at finde hos den økologiske købmand på Østervold, Conkøb.

Hvis din købmand eller dit supermarked ikke fører en eller flere af de nævnte på listen, er det helt sikkert muligheder for at det kan bestilles hjem, så spørg endelig næste gang du handler ind J

Dyrevenlige plejeprodukter og rengøringsmidler i Randers:

Liste over produkter som hverken bruger dyreforsøg eller indeholder dyr i ingredienslisten og hvor det kan købes.

Rengøring: (eks. sæbe, håndsæbe, opvaskemiddel, vaskemiddel m.m.):
Conkøb på Østervold fører en lang række økologiske, miljøvenlige og veganske produkter til rimelige priser.
Herudover kan man kigge efter mærkerne urtekram, Änglamark, Ecover og Grøn Balance (bortset fra uld- og finvaskemiddel). Urtekram forhandles de fleste steder, bl.a. i føtex, Kvickly, Netto, Conkøb m.m. Änglamark forhandles i Kvickly.
Grøn Balance kan findes i Kiwi, Spar, Eurospar, Min købmand og Superbest.
Make up:
Dyrefri makeup kan findes i føtex af mærket e.l.f. Produkterne er gode og billige, og kan desuden også købes online på eyeslipsface.dk
Shampoo, Balsam, cremer m. m.:
Urtekrams plejeprodukter findes i bl.a. føtex, Kvickly, Netto, Conkøb m.m.
Organic Circle serien forhandles i Rema1000.
Grøn balance findes i Kiwi, Spar, Eurospar, Min købmand og Superbest. Alle plejeprodukterne fra Grøn balance er dyrefri og dyrevenlige, bortset fra deres hårvoks.
Alle Änglamarks plejeprodukter er 100% veganske og kan købes i Kvickly.
Tandpasta:
I Conkøb på østervold kan der købes økologisk, dyrefri og fluorfri tandpasta.


Spiseguide til Randers by:

Her gælder det om at være kreativ!

Pizzeria og burgerbarer:
Her kan der eksempelvis bestilles pommes frites, en falafelrulle m. hvidløg og ketchup, eller en burger m. falafel i stedet for bøf.
Sushi:
Både insushi og sushisushi i byen tilbyder en grøn, vegansk sushimenu. Du kan også vælge selv at sammensætte en menu. Dragon City og Golden House tager også gerne imod en bestilling, hvis du forklarer at du ønsker sushi uden dyr; altså uden kød, fisk, skaldyr og æg.
Thai mad:
Thai Food Takeaway laver gerne alle deres menuer uden kød, fisk og skaldyr.
Café Hugo:
Café Hugo’s guacamole indeholder ikke creme fraiche. Derfor kan du nemt bestille en gang nachos uden ost med salsa og guacamole, eller spørg til brød uden æg og mælk og få lavet dig en sandwich med guacamole, grøntsager og falafel.
Café Cetini:
Cetini har flere vegetarretter på menuen og er også mere end åbne for at lave en vegansk sandwich. Deres lyse brød er uden æg og mælk og du har frit valg i salatbaren til hvad du ellers kan komme i. Du kan også bare fikse dig en dyrefri salat hvis du er mere til det.
Kylling & Co.
Kylling og Co. Har en stor salatbar, så der er god mulighed for at købe en dyrefri salat hos dem.
Restaurant Luna:
Ristorante Luna tilbyder flere muligheder – du kan f.eks. forhøre dig om dagens suppe, bede dem lave dig en salat, pastaret o. lign. uden dyr.
Tortilla Flats:
Byens Mexicanske restaurant byder på flere forskellige vegetariske retter, hvoraf flere af dem er helt dyrefri (eller kan laves dyrefri).
Café Kræs:
Café Kræs tilbyder flere ting på menuen som kan veganiseres: nachos, bruschetta, salat og sandwich
Joci Sushi:
Joci Sushi tilbyder en vegansk sushi menu.


Tips, inspiration og fællesskab på nettet:

Der findes utallige spændende hjemmesider, blogs og facebookgrupper for den grønne livsstil på nettet. Helt lokalt har vi faktisk også en facebookgruppe for vegetarer og veganere i Randers og omegn! Her bliver der altid hjælp at finde og der bliver løbende delt opskrifter, aftalt fællesspisninger, opslået nyheder m. m.

Du finder gruppen på facebook under navnet ”Veggies i randers og omegn”.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar